Laptele matern este singurul aliment complet care îi oferă nou-născutului atât hidratarea, cât şi substanţele nutritive de care are nevoie.Doar 16% dintre bebeluşii români sunt hrăniţi la sân până la şase luni, aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării.
Un studiu realizat de specialiştii din cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului (IOMC) din Bucureşti a scos la iveală că durata medie de alăptare a bebeluşilor în România este de doar 3,9 luni, aproape jumătate din perioada recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care o proporţie foarte mare din copiii cu vârste sub un an din România au deficienţe de fier. Potrivit unui alt studiu al IOMC, aproximativ 60 la sută din aceşti copii prezintă un nivel sub limita normală al hemoglobinei, ceea ce înseamnă că suferă de anemie feriprivă (carenţe de fier).
„Primul an este esenţial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar modul în care este hrănit acesta îşi pune ireversibil amprenta asupra sănătăţii sale. În acest an, bebeluşul trebuie să primească nivelurile optime de proteine, dar şi de vitamine şi de minerale, toate acestea fiind asigurate în majoritatea cazurilor de laptele matern", subliniază profesorul doctor Ioan Gherghina, medic primar pediatrie de la IOMC.
Potrivit specialistului, lipsa fierului îngreunează diviziunea celulelor creierului, ceea ce duce la o dezvoltare cerebrală insuficientă.
Previne carenţele de vitamine şi de minerale
Medicii pediatri atrag atenţia că diversificarea precoce a alimentaţiei bebeluşului şi fără recomandarea unui specialist poate duce la instalarea unor carenţe de vitamine şi de minerale. Astfel, lipsa vitaminei A din alimentaţie poate duce la probleme serioase cu vederea, iar carenţa de iod poate de