Hrana echilibrată, care conţine toate grupele de substanţe nutritive, este esenţială pentru profilaxia bolilor la copii şi la adolescenţi. De asemenea, alimentaţia corectă previne obezitatea, factor de risc pentru apariţia unor afecţiuni precum cele de inimă.
Pentru că sunt în creştere, copiii şi adolescenţii au nevoie de nutrienţi mai mulţi şi mai variaţi, care să le asigure dezvoltarea armonioasă. Încă din primii ani de viaţă, după începerea diversificării, este importantă menţinerea unui echilibru în ceea ce priveşte hrana: excesul de dulciuri şi de grăsimi duce la îngrăşare excesivă şi la obezitate, iar carenţa unor nutrienţi favorizează apariţia unor boli precum rahitismul. Iată ce nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor şi a adolescenţilor!
Lactate, pentru sistemul osos
Surse de calciu şi de fosfor, necesare pentru menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor, lactatele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al copiilor şi al adolescenţilor, mai ales că, în cazul lor, sistemul osos este în plină dezvoltare. Sunt de preferat lactatele simple, naturale, fără adaos de conservanţi. În plus, unele lactate precum iaurtul natural şi kefirul conţin probiotice, substanţe care întăresc imunitatea şi care asigură buna funcţionare a procesului de digestie. Este de evitat brânza topită, deoarece conţine substanţe care „fură" calciul.
Ouăle, de 4-5 ori pe săptămână
Bogate în proteine de calitate superioară, în minerale (seleniu, fier, calciu, fosfor), vitamine (A, B12) şi în substanţe care asigură sănătatea vederii (luteină şi zeaxantină), ouăle pot fi consumate de 4-5 ori pe săptămână. Sunt mai uşor digerabile dacă sunt fierte şi dacă sunt consumate la micul dejun.
Cerealele dau energie
Cerealele integrale sunt bogate în fibre, necesare pentru buna funcţionare a sistemului digestiv. În plus, studiile au arătat că un consum de