Poftele exagerate pot ascunde prezenţa unor boli precum diabetul şi hipertiroidismul.Ne putem controla apetitul luând cinci sau chiar şase mese pe zi, dintre care trei principale, iar gustările ar trebui reprezentate în special de fructe. Comportamentul alimentar este influenţat în mare măsură de unele evenimente stresante, precum şi de modificările hormonale. În plus, mesele neregulate şi servite în grabă, săritul peste micul dejun şi absenţa fibrelor din alimentaţie amplifică aşa-numitele pofte alimentare.
Creşterea apetitului este asociată şi cu unele modificări care se petrec în hipotalamus, o regiune din creier implicată în controlarea senzaţiei de foame şi de saţietate. Pofta de anumite alimente poate să semnaleze şi unele carenţe din organism.
Astfel, un nivel scăzut al zahărului în sânge se poate traduce prin nevoia de a consuma ceva dulce, iar un nivel scăzut al sodiului, prin pofta de un aliment sărat.
Este important de ştiut că apetitul exagerat poate fi dat de unele afecţiuni metabolice sau endocrine, precum diabetul, respectiv hipertiroidia.
Apetitul poate scădea atunci când este foarte cald şi creşte atunci când este frig sau când sunt administrate unele medicamente, precum citostaticele şi codeina.
Micul dejun nu trebuie înlocuit de cafea
Masa de dimineaţă furnizează organismului nutrienţii de care are nevoie, anulând sau diminuând nevoia de a mai mânca până la masa de prânz. Cele mai indicate pentru micul dejun sunt cerealele integrale, care conţin carbohidraţi „buni” (complecşi).
Cerealele sunt surse de zaharuri naturale, pe care organismul le metabolizează uşor şi le transformă în energie. Înlocuirea micului dejun cu o cafea este total neindicată. Într-adevăr, cafeaua suprimă apetitul, însă pentru o perioadă scurtă, senzaţia de foame instalându-se apo