Deşi tarabele mustesc de legume şi fructe, gospodinele nu se înghesuie la cumpărături, iar aprovizionarea pentru iarnă întârzie să înceapă.
Pentru ca iarna să nu le prindă cu cămara goală, gospodinele au luat şacoşele la braţ şi au pornit în căutarea ingredientelor pentru zacuscă, tocană de legume şi murături. Comercianţii nu se gândesc să lase din preţ, aşa că preferă să rămână cu marfa pe tarabe. În supermarketuri, preţurile sunt cel puţin la fel de piperate, precum cele din pieţe, iar gospodinele atente la cât scot din portofel.
„La supermarket, e scump“
Ca în fiecare an, Elena Dunel (75 ani) pregăteşte din timp preparatele pentru iarnă pentru familia sa. De data acesta, va face câte puţin din toate, pentru că bugetul alocat pentru pregătirea preparatelor este limitat, iar pensia destul de mică. Doar 500 de lei pe lună. „Trebuie să mă încadrez cam în 200 de lei. Cu banii aştia, trebuie să fac şi zacuscă şi tocană de legume. Aceste două feluri de mâncare sunt preferate de toţi membrii familiei mele“, spune pensionara.
Pe principiul „poate dincolo o fi mai ieftin“ şi cu bugetul strâmtorat, femeia a luat mai întâi pulsul pieţei, urmând să decidă ce şi de unde să cumpere. Lista era destul de lungă. Avea nevoie de castraveţi, gogoşari, roşii, vinete, ardei, păstârnac, morcovi, ulei, oţet, ceapă şi ciuperci. Iniţial, Elena Dunel a decis să cumpere totul de la supermarket. Îşi potriveşte ochelarii şi, apoi, cercetează preţurile fiecărui produs în parte. „Pentru tocana de legume şi zacuscă, am nevoie de vinete, ceapă, ardei gras, ulei, ciuperci şi roşii“, spune femeia.
Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!