Rădăcinoasele îţi dau energie, îţi întăresc sistemul natural de apărare al organismului, te apără chiar şi de cancer. Acestea sunt motivele pentru care morcovii, ţelina şi sfecla roşie nu ar trebui să-ţi lipsească din dietă în acest sezon.
Morcovii previn oxidarea colesterolului
Conţin doar 45 de calorii la suta de grame, au proprietăţi tonice, remineralizante şi combat anemia. În plus, două studii recente au demonstrat că un consum regulat de morcovi are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului „rău” (LDL) şi al trigliceridelor din sânge.
De fapt, sucul de morcovi, prin carotenoizii şi fibrele pe care le conţine, împiedică oxidarea LDL-colesterolului, care este extrem de nocivă pentru sănătatea inimii. De asemenea, morcovii au proprietatea de a dizolva calculii biliari şi reglează echilibrul florei intestinale.
Ţelina previne cancerul de colon
Bogată în fibre alimentare, ţelina absoarbe toxinele şi substanţele cu potenţial cancerigen din organism, favorizând eliminarea rapidă a acestora. Această rădăcinoasă stimulează digestia şi acţionează benefic în cazul anumitor afecţiuni ale stomacului, ale pancreasului şi ale ficatului.
În plus, ţelina conţine un antioxidant numit luteină, care previne instalarea cancerului de colon, şi ftalide, substanţe cu rol în reglarea tensiunii arteriale.
Sfecla roşie protejează vederea
Se află în top zece al legumelor cu cea mai mare cantitate de antioxidanţi. Prin conţinutul de vitamina K, această legumă este eficientă în sinteza proteinelor care favorizează coagularea sângelui. De asemenea, vitamina K este esenţială în menţinerea sănătăţii sistemului osos şi în prevenirea osteoporozei.
Alţi doi antioxidanţi din compoziţia sfeclei, luteina şi zeaxantina se acumulează în retină şi în macula (porţiune a retinei care permite vederea centrală), protejându-le pe acestea de d