Dieta echilibrată şi activitatea fizică practicată cu regularitate reduc la jumătate riscul de apariţie a demenţei, arată studiile recente. Aceste măsuri trebuie urmate cu stricteţe mai ales de persoanele care suferă de hipertensiune arterială, de diabet şi de cele care fumează, spun specialiştii. Un studiu recent publicat în „Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane“ arată că persoanele care au o alimentaţie sănătoasă şi care fac exerciţii fizice în mod regulat prezintă un risc de demenţă cu 50 la sută mai mic decât cele care nu respectă aceste reguli.
„Aceste măsuri, alături exerciţiul mental şi de adoptarea unor strategii de evitare a stresului, sunt utile în mod cert, pe de o parte pentru întârzierea apariţiei tulburărilor de memorie, dar şi pentru încetinirea evoluţiei acestora odată apărute”, spune medicul primar neurolog Gabriel Boeru de la Spitalul Militar Central din Bucureşti.
Peşte şi legume, zi de zi
O dietă echilibrată contribuie la menţinerea capacităţilor cognitive, arată numeroase studii. Astfel, specialiştii ne recomandă să consumăm peşte (o sursă importantă de acizi graşi Omega 3), fructe, legume şi alte alimente bogate în antioxidanţi, vitaminele B6, B12 şi în acid folic.
„Grăsimile nesaturate de origine vegetală, găsite în uleiul de măsline şi în cel de avocado, acizii graşi esenţiali Omega-3 ce pot fi luaţi prin consumul de peşte şi alţi nutrienţi de tipul coenzima Q10 ori ginkgo biloba au efecte benefice generale asupra organismului, dar sunt responsabile şi pentru întârzierea apariţei tulburărilor de memorie. Trebuie menţionat că este foarte important să se evite consumul de grăsimi saturate (de origine animală)”, menţionează medicul Gabriel Boeru.
Mersul pe jos oxigenează creierul
Exerciţiile fizice facilitează circulaţia sângelui către creier, prevenind astf