Supravieţuirea în cazul unui diagnostic atât de grav cum este cancerul depinde într-o foarte mare măsură de tratamentul medicamentos, dar este condiţionată şi de dietă, atrag atenţia specialiştii.
Dovleacul şi cartofii dulci
Alimentele bogate în carotenoizi (substanţe care dau culoarea galbenă sau portocalie fructelor şi legumelor) reduc riscul recidivelor în cazul cancerului de sân, au dovedit studiile. De altfel, o cercetare publicată în revista „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention“ a arătat că un consum sporit de carotenoizi este asociat cu şanse mari de supravieţuire îndelungată fără cancer.
Pentru a spori aportul de carotenoizi, trebuie să includem zilnic în dietă cartofii dulci şi dovleacul, spune medicul Mitchell Gaynor, fondatorul unei clinici oncologice din SUA, citat de CNN. „Înţelegem cancerul altfel decât îl înţelegeam în anii ’70, atunci când preşedintele Nixon a declarat război cancerului. Astăzi ştim că anumite medicamente fac organismul uman neospitalier pentru celulele canceroase. Scopul este să menţinem celulele canceroase în stare latentă, iar ceea ce mâncăm chiar poate face diferenţa“, subliniază specialistul.
Varza, conopida şi broccoli
O substanţă din compoziţia verzei protejează ţesuturile sănătoase atunci când o persoană cu cancer face radioterapie (tratament care ţinteşte cancerul, dar care, inevitabil, afectează şi ţesuturile sănătoase din jur).
Este vorba despre substanţa 3,3’- diindolylmethane (DIM) şi se găseşte din belşug atât în varză, cât şi în alte crucifere (conopidă, broccoli), potrivit cercetătorilor de la Centrul Medical al Universităţii Georgetown din Washington. „DIM are atât rolul de prevenţie a cancerului, cât şi de protector al ţesuturilor din jurul tumorilor în cazul radioterapiei“, spun specialiştii.
Peştele bogat în Omega 3
Peştele bogat în acizi graşi esenţiali Omega