Dacă suferi de astm, trebuie să ştii că nu doar tratamentul, ci şi dieta joacă un rol important în ţinerea sub control a acestei boli. Află care sunt alimentele „prietenoase” şi care sunt cele pe care ar trebui să le ocoleşti! Alege verdeţurile şi leguminoasele
Antioxidanţii, prezenţi în majoritatea fructelor (citrice, caise, mango) şi legumelor (ardei roşii şi galbeni) apără organismul de acţiunea radicalilor liberi, implicaţi în apariţia astmului. Pentru a-ţi asigura porţia de antioxidanţi, poţi încerca o cură cu suc de morcovi (trei căni pe zi), timp de trei săptămâni.
Sulforafanul din broccoli ar putea preveni unele inflamaţii ale căilor respiratorii, astmul şi rinitele alergice, arată un studiu american. Acest compus ar stimula producerea de enzime antioxidante din căile respiratorii, contracarând efectele poluării.
Magneziul relaxează căile respiratorii
Numeroase studii au evidenţiat nu numai că deficienţa de magneziu ar putea creşte predispoziţia unor persoane la astm, ci şi că acest mineral este eficient ca adjuvant în tratamentul asmaticilor.
De asemenea, numeroase cercetări au subliniat că persoanele care au o alimentaţie săracă în magneziu au mai multe simptome astmatiforme. De aceea, consumă cât mai multe cereale integrale, fructe oleaginoase şi seminţe, bogate în magneziu, implicat în buna funcţionare a plămânilor şi în relaxarea căilor respiratorii.
Usturoiul şi cafeaua, indicate în crize
În cazul unor crize de astm, se pot consuma două ceşti de cafea tare sau de ciocolată fierbinte.
Cofeina acţionează asemănător teofilinei, recomandată astmaticilor pentru relaxarea bronhiilor şi pentru uşurarea respiraţiei.
Tot în crizele uşoare, poate fi consumat un căţel de usturoi pisat, adăugat într-o ceaşcă de apă caldă.
@