Gerul din ultima vreme a făcut ca mai toate bălţile cu peşte din jurul Galaţiului să îngheţe bocnă. Pescarii au prins momentul şi au ieşit la o partidă de pescuit la copcă - unul dintre cele mai exotice stiluri de pescuit.
Acest fel de a pescui se poate practica pe o perioadă foarte scurtă de timp - cel mult câteva săptămâni într-un an.
Ne-am alăturat şi noi unui grup de pescari şi am pornit către Balta de lângă fostele sere ale Seromgal. Primul pas - verificarea grosimii gheţii. Trebuie să aibă cel puţin 10 cm.
„Dacă este mai subţire, nu este indicat să se meargă mai departe", spune Gicu Caraman, pescar înrăit, dar şi realizator de emisiuni legate de pescuit.
Tot de la el aflăm şi câteva reguli de la care nu ar trebui să ne abatem atunci când mergem la pescuit la copcă. De pildă, pescuitul la copcă se face numai în echipă, niciodată singur. De asemenea, amatorii de peşte la copcă trebuie să aibă la ei o frânghie lungă de câţiva metri sau un băţ, da şi o scândură lungă de câţiva metri. Deşi mulţi asociază pescuitul şi cu un şpriţ, pescarii spun că alcoolul este strict interzis în asemenea situaţii. Se poate bea un ceai fierbinte.
Echipamentul trebuie să fie unul călduros, dar şi lejer, care să nu te facă să transpiri pentru că la acest stil de pescuit se face multă mişcare.
Ne stabilim locul de pescuit la vreo 25-30 de metri de mal. Cu o freză specială, denumită coarbă, nea Aurică face o primă copcă. Gheaţa are cel puţin 30 de cm, iar apa, peste 3 metri. Aruncăm o lansetă specială.
„Mişcăm mereu, astfel încât năluca montată la capătul firului să lucească şi să atragă atenţia peştilor. Să sperăm că vor pica în plasa noastră", spune nea Aurică, un alt pescar înrăit.
După vreo două ceasuri, pescarii noştri nu se pot lăuda cu nicio captură. Îi lăsăm să pescuiască în linişte.
Îi mai întrebăm do