Specialiştii vorbesc atât despre o lipsă de cultură a românilor, obişnuiţi să mânânce mai mult friptură cu cartofi prăjiţi, dar şi despre o lipsă de pregătire a bucătarilor. Sursa: HEPTA
Cartofi prăjiţi cu carne şi o ciorbă, acesta ar fi meniul pentru care majoritatea românilor ar opta atunci când ies la un restaurant, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT). Motivul: românii nu au încă o cultură gastronomică necesară savurării unui meniu gourmet, aflat în trend în restaurantele din străinătate.
Pe de altă parte, la fel de adevărat este şi faptul că puţine restaurante din România au maeştri bucătari care ştiu să prepare un astfel de meniu. Mai mult decât atât, nici un restaurant din ţara noastră nu a ajuns la acel nivel de excelenţă gastronomică necesar includerii localului în Ghidul Michelin (un fel de Oscar al gastronomiei - n.r.).
„O cultură a mesei”
„Realmente avem o problemă cu cartofii prăjiţi. Sunt puţini oamenii care întreabă ospătarul ce le recomandă, dar sunt şi e bine. Aici începem educaţia”, afirmă Cornelia Ghişoi, prima ladychef din Europa de Est şi una dintre cele 24 de femei din întreaga lume care s-au ridicat la nivelul marilor maeştri bucătari bărbaţi.
În 2008, Cornelia Ghişoi a devenit membru al World Association of Chefs Societies, asociaţia care grupează cei mai buni bucătari ai momentului din întreaga lume.
De altfel, reprezentanţii ANBCT susţin că au demarat o acţiune prin care încearcă eliminarea cartofilor prăjiţi cu carne din meniurile restaurantelor, nu doar în cazul celor de lux care s-au aliniat deja trendului in ternaţional privind meniurile gourmet.
„Încercăm să educăm românii cu trendul internaţional. De exemplu, cu meniul gourmet. Acesta este un meniu de degustare care include cinci feluri şi băuturil