Se gîndeşte cu pofte nebune românul la zilele de sărbătoare, cînd se întind mese bogate, răspîndind arome îmbietoare, cînd vinul rece s-a îmbrăcat în aburi pe carafa din mijlocul sufrageriei, cînd cozonacii se înfoaie, alungînd toate frînele din lume. Aşa este masa de sărbători, este o bucurie, este o curăţenie a gîndului, este o apropiere a sufletelor.
Se gîndeşte cu pofte nebune românul la zilele de sărbătoare, cînd se întind mese bogate, răspîndind arome îmbietoare, cînd vinul rece s-a îmbrăcat în aburi pe carafa din mijlocul sufrageriei, cînd cozonacii se înfoaie, alungînd toate frînele din lume. Aşa este masa de sărbători, este o bucurie, este o curăţenie a gîndului, este o apropiere a sufletelor. Dar masa de sărbători nu trebuie să însemne o apropiere de camera de gardă a spitalelor, fiindcă nu poţi să laşi turcii să se bată la gură şi să omori puricii pe burta aşa de plină încît e tare ca lemnul. Deci, mare atenţie la păstrarea măsurii atît de către omul sănătos tun, cît şi de către cel care se ştie cu diverse necazuri de sănătate.
În primul rînd, să se ştie că o serie de bucate de pe masa Sărbătorilor de Paşte sînt totuşi mîncăruri grele, care solicită din plin sistemul digestiv. Carnea de miel e o carne grea, se mai mănîncă şi porc, la rîndu-i un produs cu destulă grăsime şi care se digeră greu. Iar bunătatea de drob este făcută din organe care te pot împinge, ca şi carnea tînără de miel,
într-o criză de gută încît te doare un picior de-ţi sar ochii. În plus, mîncărurile care sînt bogate în grăsimi, cum se întîmplă de Paşte, prăjelile şi sosurile întîrzie evident golirea stomacului. Şi cînd aceste alimente grele lenevesc mai multe ore în stomac apare starea de disconfort a balonărilor, a arsurilor, a respiraţiei grele din pricina burţii umplute pînă la refuz. În atare condiţii, celor care suferă de reflux gastroesofagi