Cât ne costă mielul, cozonacii şi ouăle pe care le vom mânca de Paşte. Mureşenii, speriaţi de probabilele scumpiri din preajma Învierii, au început încă de pe-acum să îşi facă tradiţionalele calcule privind masa de Paşte.
Ca şi de Crăciun, mureşenii obişnuiesc să stea la cozi interminabile cu ocazia sfintelor sărbători de Paşte pentru a fi siguri că nu le lipseşte nimic de pe masă cu ocazia Învierii Domnului. Nu mai miră pe nimeni, însă, nici scumpirile aplicate în pieţele şi magazinele din oraş în această perioadă, comercianţii profitând din plin de nevoia aproape bolnăvicioasă a românului de a avea frigiderul plin când e sărbătoare.
Localnicii au început încă de pe-acum să îşi pregătească lista de cumpărături pentru weekendul următor, când atât catolicii, cât şi ortodocşii, vor serba Învierea Domnului. „Voi lua salariul în această săptămână şi probabil o să cumpăr încă de pe-acum unele produse, iar cele care s-ar putea strica până de Paşte, le cumpăr săptămâna ce vine. Toate sunt scumpe, dar nu avem ce face... măcar de Paşte să nu ne lipsească nimic”, spune Gergely Lorand, un mureşean ca alte câteva sute aflate la cumpărături în piaţa Cuza Vodă în această dimineaţă, singura piaţă din oraş în care vor fi comercializaţi miei vii, începând de săptămâna viitoare. Până atunci, kilogramul de miel tranşat costp 24,99 de lei.
„Astăzi am scumpit preţul cărnii de miel, până acum fiind vândută cu 23,99 de lei. Nu ştim dacă vor mai fi scumpiri până de Paşte, cert e că aşteptăm foarte multă lume la cumpărături în această perioadă”, spune Bartha Tunde, vânzătoare. Mirii vii vor fi comercializaţi cu 10 lei kilogramul.
Ouăle, 50 de bani
Iată, pe scurt, care ar fi preţurile principalelor alimente tipice pentru masa de Paşte. Evident, după miel, ouăle sunt în top, deoarece toată lumea va ciocni ouă vopsite. În pieţe, preţul ouălor variază între