Şefa bucătăriei de la Restaurantul Hazard îi face pe clienţi să-şi lingă degetele. Mariana Drăguş este bucătăreasă şefă de aproape 11 ani şi se pricepe să prepare câteva sute de reţete. De multe ori îi priveşte pe furiş pe clienţi ca să vadă dacă sunt mulţumiţi de calitatea preparatelor ei. Când aceştia strâmbă din nas, Mariana suferă.
Privind în urmă, bucătăreasa îşi aduce aminte că a făcut pentru prima dată mâncare la 13 ani. Acum, după atâţia ani de când practică această meserie, Mariana Drăguş poate spune că este o profesionistă. De comun acord cu şeful ei, stabileşte meniurile în funcţie de sezon.
“Acum, pentru că este sezonul mustului şi al produselor de toamnă, le propun clienţilor o reţetă care are la bază carnea de oaie”, spune Mariana şi, pentru a ne convinge, cât ai clipi, trece la treabă. Concentrată, aşează carnea deja pregătită pe o plită şi începe să o învârtă într-un mod al cărei rost numai ea îl ştie. “Trebuie să vă spun că, înainte, am pus carnea la macerat cu condimente. Cam cu 48 de ore înainte de preparare. Am gustat-o personal, din 12, în 12 ore, ca să văd cum evoluează. Pot să vă spun şi ce pun în baiţ: ardei roşu tocat mărunt, cimbru, usturoi şi vin alb. Toate în cantităţi numai de mine ştiute”, spune Mariana.
La Hazard, pastrama se mănâncă numai caldă şi, de obicei "în sânge". “Dacă nu o găseşte în vitrina încălzită, clientul poate comanda pastrama. O facem în maximum zece minute, adică exact cât mănâncă el ciorba”, ne-a explicat Mariana. Pastrama se mănâncă de obicei cu mămăliguţă, usturoi şi must înnăsprit. Este doar una dintre sutele de bucate pe care Mariana se pricepe să le prepare foarte bine. Ştie să facă şi mâncare ardelenească, cum ar fi deliciosul papricaş de pui sau de porc, dar şi sarmale moldoveneşti.
Ingredientul principal: mult suflet
Mariana este o fire sensibilă. “Dacă oamenii sunt nemulţumiţi, îm