Majoritatea apicultorilor clujeni au avut un an bun, dar nu s-au grăbit să scadă din preţuri. Specialiştii spun că mierea din acest an a fost una de calitate şi au lipsit urmele de antibiotice
În această perioadă, apicultorii încheie culesul mierii din stupi şi trag primele concluzii despre anul apicol 2009. Pentru cei care s-au ocupat intens de familiile de albine şi au avut inspiraţie când şi-au ales destinaţiile pentru păstorit, anul a fost unul foarte bun, cu producţii de circa 30 la sută mai mari faţă de anul trecut.
Prof. dr. ing. Liviu Mărghitaş, şeful celor două laboratoare de control al calităţii din domeniul apicol ale Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, spune că mierea din acest an a fost una de calitate. De asemenea, analizeze efectuate în laboratoarele USAMV au arătat lipsa tetraciclinei sau a altor antibiotice din miere, un lucru de lăudat.
An bun pentru apicultorii harnici
Képes Arpad, un apicultor din Turda, spune că a avut o producţie cu circa 30 la sută mai mare faţă de anul trecut, între 15 şi 20 de kilograme pe recoltare la fiecare familie de albine. În perioada de producţie a mierii s-a mutat cu o sută din cele două sute de familii lângă Drobeta Turnu Severin, într-o mare pădure de salcâmi. „Apoi am fost la munte pe Valea Arieşului, în păduri de salcâmi şi apoi pe Valea Ierii, la zmeură şi brad”, spune Arpad.
Gligor Bodea, apicultor la cea de-a treia generaţie, are 50 de familii de albine la Finişel, la poalele Munţilor Gilăului. În total, a avut o producţie de circa 2,5 tone de miere de salcâm şi polifloră. Pentru asta, aproape toată luna mai a petrecut-o în pădurea de salcâmi de lângă Valea lui Mihai, judeţul Bihor. „Am avut o producţie de 25-26 de kilograme de miere pe familie. Acolo a fost recolta cea mai bună, dacă ai fost pregătit, ai avut recoltă bună”, spune Gligor