Producătorii tradiţionali vor putea să-şi vândă marfa în standuri special amenajate în marile magazine, potrivit unei decizii a retailerilor şi a Autorităţii Sanitare Veterinare. Românii care preferă gustul produselor tradiţionale româneşti din Banat sau din Maramureş le vor cumpăra din magazinul de lângă casă, nu doar de la târgurile de profil.
precum telemeaua de vacă „Simeria" produsă de braşovenii get-beget, cârnaţii autentici de Pleşcoi, clisa afumată sau pălinca de Bihor vor putea fi cumpărate de pe rafturile supermarketurilor şi hipermarketurilor din ţară, decizia fiind luată ieri în cadrul unei întâlniri între retaileri şi reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
„Vom putea da consumatorilor posibilitatea de a-şi procura produse tradiţionale verificate sanitar - veterinar din supermarketuri, iar reţelelor de retaileri o diversificare a produselor comercializate", arată Marian Zlotea, preşedintele ANSVSA. Singura condiţie impusă producătorilor pentru a-şi vinde marfa aici este să aibă patalamaua de producător tradiţional atestat.
„În primă etapă am avut o întâlnire cu reprezentanţii retailerilor pentru a vedea dacă există interes pentru o asemenea propunere, iar acum vom centraliza solicitările producătorilor din toată ţara şi le vom trasmite apoi marilor magazine", a declarat pentru „Adevărul" Marian Zlotea.
Aşa încât, producătorii din zone precum Banat sau Maramureş vor avea standuri special amenajate în hipermarketuri şi supermarketuri. „În urma solicitărilor pentru a organiza diverse târguri de produse tradiţionale, am vrut să le oferim producătorilor posibilitatea de a-şi vinde produsele în tot timpul anului şi nu doar cu ocazia unor astfel de manifestări", explică preşedintele ANSVSA.
În ceea ce priveşte condiţiile de vânzare, reprezentanţii Asociaţiei Marilor Re