Majorarea valorii tichetelor de masă de la 9 la 12 lei şi reducerea TVA până la 5% pentru alimente i-ar ajuta pe români să reziste presiunii scumpirilor, cred reprezentanţii patronatelor. Suntem în plină criză alimentară, provocată de creşterea preţurilor pe plan mondial, şi mai avem doar doi ani pentru a evita „adevărata criză“, avertizează producătorii.
Pe baza unor studii de piaţă realizate de către Academia Română, liderii Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) propun acordarea şi pentru bugetari a tichetelor de masă, care acum se dau doar în sectorul privat, concomitent cu majorarea valorii acestora de 9 la 12 lei. În plus, pentru a evita „adevărata criză alimentară", va fi nevoie de o scădere semnificativă a TVA, până la o cotă de 5%, care să se aplice pe întregul lanţ de producţie, la produsele agricole până la rafturile magazinelor. „Criza alimentară a început deja la nivel global, în condiţiile în care a fost suficient doar un an prost de producţie de grâu în China, pentru ca preţul să crească cu 91%.
În acelaşi timp, preţul porumbului s-a majorat cu 57%, iar la zahăr şi soia cu 33%. Vom avea o criză alimentară în România pentru că importăm 70% din alimentele consumate şi avem 3,5 milioane de hectare de teren agricol nelucrat, în schimb nu avem o strategie comună în agricultură", a declarat Dan Matei Agathon, vicepreşedintele ACPR.
Cotă mică de TVA, „de la furcă la furculiţă"
Liderul patronal precizează că această criză alimentară nu vine din lipsa producţiei, ci din cauza scumpirilor, care blochează accestul la alimente unor pături tot mai largi de populaţie. „Vom ajunge să privim mâncarea ca pe un lux, iar la supermarket nu vom mai merge cu cardul, ci cu toţi banii de acasă, dacă nu luăm măsuri ferme acum, în ceasul al 12-lea", a arătat Agathon.
ACPR a prezentat acum un an o propunere de redu