Localnicii din Şviniţa cultivă fructele din generaţie în generaţie, iar la fiecare început de septembrie au o sărbătoare dedicată smochinelor. Sursa: Georgeta Petrovici
În apropierea Cazanelor dunărene, la Şviniţa, smochinele pe care le cultivă oamenii locului reprezintă un adevărat motiv de fală, aceştia spunând că nici măcar în Grecia nu cresc asemenea fructe. De altfel, la fiecare început de septembrie, la sfârşitul celor trei săptămâni de cules, sătenii din Sviniţa se veselesc în cadrul Festivalului Smochinelor.
Ieri, după ce au ascultat câteva prelegeri ale unor profesori universitari, despre modul în care se cultivă smochinele, gospodinele s-au întrecut în a-şi arăta măiestria în ceea ce priveşte dulceaţa de smochine. La finalul festivalului a fost desemnată şi cea mai frumoasă tânără îmbrăcată în costum popular sârbesc, marea majoritate a localnicilor fiind de etnie sârbă.
„Am început să vindem prin cunoştinţe“
Nici măcar bătrânii din Şviniţa nu îşi mai amintesc cine a fost primul în zonă, omul sau smochinul. Cert este că, în prezent, nu există familie care să nu aibă pe lângă casă cel puţin unul sau doi smochini. Mai mult decât atât, zece localnici deţin adevărate livezi, cu sute de arbuşti roditori. O adevărată minune de arome şi de gust, de unde, în fiecare an, cultivatorii se fălesc cu cele mai bunemari- parfumate fructe sau cu cea mai delicioasă dulceaţă. „La noi, smochinii cresc precum prunii sau corcoduşii în alte zone din ţară. Suntem sătui de smochine“, spun sătenii.
Sfetozar Curici, un fost inginer de mină care are o livadă cu peste 100 de smochini, povesteşte că s-a apucat de livadă în 1989 şi că, până acum doi ani, vindea dulceaţă de smochine în alte oraşe. „Am început să vindem prin cunoştinţe. Niciodată nu aveam suficientă. Aveam piaţă şi la Petroşani sau Braşov. De anul acesta însă,