Dacă joi, cele mai căutate produse ale tîrgului Slow Food din Braşov erau drobul, cozonacii şi jumările, vineri oamenii şi-au îndreptat atenţia şi spre standul cu pălincă de Zalău, de cinci ani vechime.
Sute de clienţi s-au perindat, iar zecile de sticluţe sau sticle cu licoare aurie adusă tocmai din satul Bănişor dispăreau rapid în sacoşe. Preţul de 40 de lei pe litru li se părea unora cam mare, dar pînă la urmă, tot se îndurau să cumpere măcar un sfert de litru.
Pentru cei mai pretenţioşi, pălinca „la sticlă de sticlă“, ornată cu tricolor, costa tot 40 de lei, dar numai pentru 700 ml.
„Sticla e importată din Germania, că românii nu mai ştiu face sticle, aşa cum la Braşov nu se mai ştiu face tractoare, rulmenţi sau camioane“, îşi motivează Grigore Ardelean „scumpetea“ de preţ. Ba chiar ajunge să invite clienţii „să mai dea o roată pe-aici pe la tîrg, că numaidecît apare şi omul cu pălinca“, pentru că pe masă, din vorbă-n vorbă, a rămas doar o sticlă şi-atît.
„N-am ştiut că o să avem o aşa trecere şi n-am venit chiar aşa de pregătiţi“, îmi destăinuie el. Trecere sau nu, aflu după mult chin că sălăjenii au vîndut peste suta de litri de pălincă în aceste două zile de tîrg.
Atestată de la 1540
Grigore Ardelean e preşedintele Asociaţiei Patronale a Producătorior de Pălincă Naturală din Judeţul Sălaj şi e tare mîndru de pălinca lui. „Pălinca în Sălaj e atestată de la 1540, dar e mult mai veche“, spune omul, adăugînd că Şi Mihai Viteazul a băut pălincă sălăjeană „În 1601, înainte de bătălia de la Guruslău, cu oştile lui Sigismund Bathory, Mihai Viteazu' le-a dat oştenilor pălincă. Iar după bătălie, au sărbătorit tot cu pălincă“, este sigur Grigore Ardelean.
Firul roşu al vieţii sălăjenilor
„Pălinca e un fir roşu al vieţii ardelenilor, şi mai ales a sălăjenilor“, începe p