Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.
Îmi place foarte mult popcornul şi consum mai ales din cel care se prepară la cuptorul cu microunde. Eu urmez un tratament pentru hipertensiune şi un tratament pentru protejarea ficatului, deoarece am nivelul transaminazelor crescut. Cineva mi-a atras atenţia că floricelele nu sunt bune pentru mine. Menţionez că îmi plac cele puţin sărate, dar care au totuşi mai multe condimente. Care este opinia dvs.? Este bine să mănânc în continuare acest aliment? Care este cel mai sănătos tip de popcorn pe mi-l puteţi recomanda? Nicolae D., Craiova
Livia Nena biolog nutriţionist
Orice aliment consumat în exces nu este sănătos. Teoretic, popcornul este un aliment ce face parte din categoria cerealelor integrale şi, prin urmare, nu are contraindicaţii. Însă contează foarte mult cum este preparat şi ce substanţe aditive conţine. În cazul dvs., pentru că suferiţi de hipertensiune şi pentru că aveţi ficatul obosit (transaminaze mărite), acest aliment trebuie consumat cu precauţie. Aceasta deoarece, de regulă, popcornul, atât cel ambalat în pungi, cât şi cel care se prepară la microunde, conţine sare, grăsimi saturate şi mulţi aditivi chimici, iar aceste ingrediente sunt total contraindicate hipertensivilor şi persoanelor cu probleme hepatice. Totuşi, puteţi consuma acest aliment cu moderaţie, dacă îl preparaţi în casă (din boabe de porumb) şi dacă nu puneţi sare.
«Am rădăcina nervilor distrusă»
Am fost diagnosticat cu neuropatie, iar medicul neurolog la care mă tratez încearcă să refacă rădăcina nervilor. În anul 2008 am făcut zona zoster pentru care am urmat un tratament cu Zovirax şi un tratament homeopatic. După tratament, veziculele au dispărut, dar a răma