Autorităţile din România nu au găsit nimic în neregulă la abatoarele noastre, iar acuzele francezilor par din ce în ce mai nefondate. Producătorii români acuză strategia „ruşinoasă“ a colegilor francezi
Carnea de cal din lasagna vândută în Marea Britanie nu provine din România sau, dacă a fost importată din ţara noastră, a fost etichetată drept carne de vită de către intermediari. Asta susţin autorităţile române, care au verificat cele două abatoare din Braşov şi Botoşani, care au făcut exporturi în Franţa, fără să găsească vreo problemă.
„În urma derulării anchetei, a rezultat că la una dintre unităţi este exclusă posibilitatea de fraudă, verificările au arătat că unitatea a livrat pe piaţa Uniunii Europene numai carne de cal, iar documentele însoţitoare ale transporturilor specificau tipul cărnii, respectiv carne de cal. Pentru cea de-a doua unitate au fost identificate loturile de carne de vită şi de cal care au fost destinate comerţului intracomunitar şi destinaţia acestora. În vederea excluderii posibilităţii de fraudă la nivelul abatorului, s-a procedat la verificarea listelor de trasabilitate pentru fiecare dintre loturile respective. Ancheta a relevat faptul că acele unităţi au respectat şi respectă legislaţia în vigoare, produsele au fost corect etichetate şi nu au trimis către statele membre carne tocată. Produsele obţinute şi comercializate de către aceste unităţi au fost carcase, sferturi, carne tranşată şi organe“, susţin oficialii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
PRODUCĂTORUL ROMÂN ŞI RUŞINEA FRANCEZĂ
Unul dintre abatoarele arătate de francezi cu degetul că ar fi livrat carne de cal în loc de vită este al companiei Carmolimp, abatorul fiind localizat în Ucea (Braşov). Reprezentanţii firmei neagă orice implicare în acest scandal şi aduc dovezi în acest sens.
„Grupul Carmolimp