Zic unii că alcoolul îl face pe bărbat mai bărbat, că îi dă putere, că îi dă curaj, că îl face mai viril pentru partide de amor nebun, că îi deschide omului pofta de mâncare şi că îi aduce o bună dispoziţie făcându-l să uite de necazuri.
Ştiinţa demonstrează că toate aceste laude aduse alcoolului sunt baliverne. Dacă a reuşit cineva să strângă în aceeaşi barcă părerile specialiştilor, atunci acela e alcoolul. Este una dintre puţinele ocazii în care oamenii de ştiinţă "cântă" aceeaşi melodie după un portativ comun. Şi asta se întâmplă când alcoolul este pus în banca acuzării. Până acum medicii au concluzionat că alcoolul face numai rele. Şi se poate spune că nu face nimic în folosul omului. Aşa că, zic medicii, alcoolul strică creierul, plămânul, ficatul, pielea, inima, rinichii, stomacul, intestinul subţire, adică alcoolul strică tot.
De altfel şi imaginea aceea a bărbatului puternic şi falnic după ce a răsturnat pe gât o carafă cu alcool este departe de realitate. Băutorul de alcool înveterat arată jalnic. Picioare şi mâini subţiri ca grisinele, fiindcă i s-au topit muşchii, o burtă mare ca de brotac dizgraţios în care se înfing picioarele filiforme, vinişoare sparte pe faţă, cu obrazul roşu anormal, privire tulbure, paşi nesiguri.
Consecinţe pustiitoare
Dar să vedem cum agresează alcoolul toate sistemele organismului. În primul rând, să începem dărâmarea odelor ridicate către Bachus prin a spune că e falsă ideea că alcoolul dă poftă de mâncare. Alcoolul irită mucoasa stomacului, apare o neplăcută senzaţie de arsură şi simţi nevoia să introduci ceva în stomac pentru a stinge focul acesta provocat de alcool. Deci e o chemare la autoapărare şi nu o poftă de mâncare plăcută. Alcoolul arde la focul lui proteinele, tocmai de aceea topeşte muşchii, consumând proteinele de calitate din sistemul muscular. Alcoolul atacă