Aroma ei îţi încântă simţurile, iar gustul ei inconfundabil parcă-ţi limpezeşte mintea... Dacă şi în cazul tău o cafea este tot ce trebuie pentru ca ziua să înceapă bine, ar trebui să ştii cât de sănătos este acest tabiet.
Unul dintre ingredientele conţinute de cafea este cofeina, o substanţă recunoscută pentru efectul ei stimulant asupra sistemului nervos central. În plus, această băutură este şi o sursă de antioxidanţi, comparabilă cu vinul roşu sau cu ceaiul verde, spun specialiştii. De aceea, ei încurajează consumul zilnic de cafea, dar moderat (una-două căni pe zi). Abuzul este periculos, deoarece poate duce la hipertensiune arterială şi la alte probleme cardiovasculare, dar şi la afecţiuni gastrointestinale.
Ajută la prevenirea unor tipuri de cancer
Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, numeroase studii asociază consumul de cafea cu reducerea riscului de apariţie a cancerului. Asfel, oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină a Universităţii Harvard din Marea Britanie au demonstrat că persoanele care au obiceiul de a bea zilnic una-două ceşti de cafea prezintă un risc cu 20% mai scăzut de a face cancer de piele. Alte cercetări au arătat că această băutură ajută la reducerea riscului de cancer de prostată, de sân, de vezică urinară, de colon, de ovare, de pancreas sau de rinichi.
Creşte performanţele intelectuale
Este recunoscut faptul că un consum moderat de cafea ajută la îmbunătăţirea vigilenţei şi capacităţii de concentrare. Însă atunci când te aşteaptă o zi încărcată, ar trebui să bei dimineaţa o ceaşcă de cafea neagră, îndulcită cu zahăr brun. Aceasta este cea mai bună metodă de a-ţi pregăti creierul pentru activităţile solicitante, susţin cercetătorii de la Universitatea din Barcelona, Spania. Ei au demonstrat că aceste ingrediente îşi potenţează reciproc efectele, stimulându-ne capacitatea de a fi atenţi şi de