Sofisticata simplitate niponă, dezmățul bucătărieiei thailandeze și pirateria culinară marinărească. Trei gastronomii, același îndemn: „Poftă bună!”
O masă pregătită pe Teppanyaki - plita încinsă- e un spectacol acustic, cromatic și arhitectural!
Sursa: CONSTANTIN CIOCAN
Dacă tot e post, neam propus să mâncăm, săptămâna asta, niscaiva fructe de mare care, spun pofticioşii, sunt pe picior de egalitate cu legumele. Am întrebat un popă şi ne-a confirmat că, neavând sânge, moluştele şi crustaceele sunt „la liber” şi în post! Dar călători fiind am scăpat şi la mâncărici de „dulce”, cu circumstanţa atenuantă că eram, într-un fel, departe de meleagurile noastre. Prima destinaţie a fost un restaurant japonez „premium”, unde mâncarea aproape că e un moft pe lângă spectacolul preparării. Al doilea popas a fost într-o cârciumioară thailandeză, în care ne-am incendiat burţile cu condimentele Indochinei. În sfârşit, am aruncat ancora într-un port subtropical unde ne-am răsfăţat cu arome blânde mediteraneene şi, ca nişte piraţi culinari, am băut rom cât să ne fie bine. Benihana, Siam şi Harbour, trei escale de neuitat. DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI. Iahnie cu creveţi, Chimichanga şi ficat de raţă îndopată!
Decât harakiri, mai bine Benihana!
Dacă întrebi o sută de inşi ce ştiu despre bucătăria niponă, răspunsul e cam acelaşi: sushi! Ca şi cum ai spune despre gastronomia italiană un singur cuvânt: pizza... La Benihana, adică „Floarea roşie”, restaurantul din hotelul Howard Johnson, afli pe „limba” ta cum mănâncă urmaşii samurailor. Există şi meniu a la carte, dar pentru nişte novici e de preferat unul din meniurile fixe, de la 200 la 300 de lei, pentru două persoane. Scump, dar e de cinci stele! Ai propriul bucătar asiatic, care găteşte în faţa ta, pe Hibachi, sau Teppanyaki, celebra plită încinsă! Un ritual de două ore, în care felurile se succed la 20 de min