Reducerea taxei pe valoarea adăugată ar ameliora efectele majorării preţurilor şi ar combate evaziunea în domeniu. Având în vedere escaladarea fără precedent a preţurilor la grâu şi Reducerea taxei pe valoarea adăugată ar ameliora efectele majorării preţurilor şi ar combate evaziunea în domeniu.
Având în vedere escaladarea fără precedent a preţurilor la grâu şi necesitatea de a combate evaziunea fiscală, industriaşii din sectorul de morărit şi panificaţie cer guvernului reducerea TVA până la o cotă de 5%. Măsura ar trebui să se aplice doar temporar, pe o perioadă de 3-5 ani, pe întreaga filieră grâu-făină-pâine.
Conducerea Asociaţiei Societăţilor de Morărit şi Panificaţie (ASMP) apreciază că piaţa pâinii este grav afectată de evaziune, dar consideră că acest flagel nu se combate prin controale încrucişate, ci prin relaxarea fiscalităţii. Membrii ASMP, reuniţi într-un simpozion ce se desfăşoară în aceste zile la Sibiu, au ajuns la concluzia că trebuie redusă în primul rând cota de TVA până la un nivel la care evaziunea nu ar mai avea rost, adică maximum 5%.
"Anul trecut, de pe urma industriei de morărit şi panificaţie s-au adunat la buget 24 milioane de lei din TVA, în condiţiile în care doar o parte din societăţi şi-au onorat îndatoririle fiscale. Estimăm că, dacă ar scădea cota de la 19% la 5%, ar veni toţi să plătească această taxă, şi atunci s-ar aduna pe puţin 50 milioane de lei. Tot ce e peste 5% înseamnă posibilitatea de a da diverse şpăgi, şi aşa se întreţine evaziunea", ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriei de Morărit şi Panificaţie din România - ANAMOP, Viorel Marin. El a agăugat că prin reducerea TVA s-ar atenua şi "scumpirile iminente şi inerente" ce se vor înregistra la pâine în următoarea perioadă.
Grâul s-a scumpit cu 80% într-o lună
"Condiţiile actuale de piaţă impun o ajustare corespunză