Pe baza celor mai recente descoperiri, cercetătorii Universităţii Harvard au creat o schemă a dietei zilnice, diferită de cea recomandată până acum de nutriţionişti.
Noul plan de nutriţie sănătoasă promovat de oamenii de ştiinţă de la Harvard ţine cont, în mare, de regulile generale recomandate de nutriţionişti. Potrivit noii scheme, cea mai mare parte a unei mese trebuie să fie alcătuită din surse de carbohidraţi (legume, fructe, cereale), care pot depăşi proporţia de 65%, recomandată până acum. Proteinele trebuie să fie reprezentate alimentar doar în proporţie de 25%, în loc de 35%, cât se recomanda, iar grăsimile sunt indicate doar sub formă de uleiuri, adăugate în mâncare în cantităţi limitate. Termenul de „farfurie" utilizat de nutriţioniştii de la Harvard este, de fapt, echivalentul uneia dintre cele trei mese ale unei zile.
Legumele şi fructele: 50% dintr-o masă
Specialiştii americani recomandă ca nu mai puţin de jumătate din farfurie să fie ocupată de legume cât mai viu colorate şi cât mai variate, proaspete sau gătite la abur ori la cuptor, şi de fructe. Acestea din urmă nu se mănâncă, de regulă, nici în timpul mesei, nici imediat după masă, ci la două-trei ore, fiindcă în caz contrar se digeră greu.
Motivul pentru care fructele şi legumele ocupă cea mai mare parte din farfurie îl reprezintă nenumăratele beneficii ale acestora asupra sănătăţii, datorate varietăţii de substanţe nutritive din compoziţia lor. Astfel, cei care vor adopta o alimentaţie alcătuită, în proporţie de 50% din legume şi din fructe, de preferat proaspete, vor preveni sau vor întârzia disfuncţiile cardiace, hipertensiunea arterială, tulburările digestive şi pe cele de vedere, chiar şi unele tipuri de cancer.
Şi cele congelate sunt bune
În sezonul rece, fructele şi legumele proaspete sunt mai dificil de găsit. Pentru a putea respecta