Poluarea citadină, locul de muncă, obiceiurile alimentare şi situaţia economică dintr-o regiune predispun la apariţia anumitor boli.
Un studiu realizat la Departamentul American de Dezvoltare Locativă şi Urbană a demonstrat că schimbarea mediului de viaţă poate avea în timp un impact major asupra sănătăţii.
Mai exact, cercetătorii au constatat o rată mai scăzută a obezităţii şi a diabetului zaharat în rândul familiilor care au fost mutate în zone cu un nivel de trai mai ridicat decât cele care au rămas să trăiască în regiuni cu o situaţie economică precară. Astfel, potrivit specialiştilor, o contribuţie majoră la apariţia diabetului zaharat o are stresul cauzat de lipsurile materiale şi de traiul între oameni preocupaţi de probleme financiare. Dar diabetul şi obezitatea nu sunt singurele probleme ce apar în urma stresului cotidian, ci şi tulburările de somn, bolile gastrointestinale şi cele cardiovasculare.
De altfel, mediul în care trăim poate influenţa apariţia unor astfel de boli şi prin prisma faptului că avem tendinţa de a prelua obiceiurile alimentare şi pe cele care ţin de stilul de viaţă ale celor din jur. Persoanele care trăiesc la oraş sunt mai predispuse către afecţiuni cauzate de alimentaţia dezechilibrată şi de sedentarism decât cele care locuiesc în zonele rurale, susţin specialiştii. Iar acest lucru este valabil şi în cazul românilor.
Orăşenii, risc de sindrom metabolic
„Alimentaţia tradiţională, cea a românului de rând, care variază în funcţie de regiunea istorică, este în general protectivă în ceea ce priveşte cancerul de colon, de pancreas şi bolile inflamatorii intestinale. Este bogată în fibre, conţine o cantitate redusă de grăsimi şi de proteine animale (posturi lungi). Însă din cauza metodelor de conservare a cărnii (afumare, sărare) predispune la cancer gastric", spune prof. dr. Carol Stanciu,