În marea bătălie împotriva obezităţii, cercetătorii din întreaga lume încearcă să descifreze tainele apetitului şi susţin că suntem programaţi să mâncăm întruna De ce
În marea bătălie împotriva obezităţii, cercetătorii din întreaga lume încearcă să descifreze tainele apetitului şi susţin că suntem programaţi să mâncăm întruna
De ce organismul uman nu ştie să regleze nutriţia, aşa cum o face în cazul altor funcţii vitale? Nutriţia reprezintă un proces extrem de complex, răspund oamenii de ştiinţă. Ea implică gustul, mirosul, vederea, chimia cerebrală, chimia intestinală, metabolismul şi, cel mai deconcertant, psihologia.
De zeci de ani, cercetătorii vor să afle care este secretul acestui mecanism, pentru a găsi o soluţie la problema din ce în ce mai gravă a supraalimentaţiei şi obezităţii.
Simpla vedere a unei prăjituri ne declanşează în creier şi în sistemul digestiv un întreg complex de modificări. Regiunea din creier unde se formează senzaţiile de plăcere şi satisfacţie se aprinde instantaneu. Pancreasul începe să producă insulină, iar ficatul se pregăteşte să primească zahărul, grăsimea şi amidonul. Automat, în creier se formează ideea inconştientă că "prăjitura este bună".
Spre deosebire de strămoşii lor de la începutul veacurilor, oamenii moderni au devenit nişte indivizi sedentari, comozi şi supraalimentaţi. Mai bine de 67% dintre americani sunt consideraţi supraponderali sau obezi, dintre ei 17% fiind copii.
Încercăm să dăm jos kilogramele în plus, apoi le punem rapid la loc. Medicii ne avertizează cu privire la tensiunea inimii sau la colesterolul mare, însă angajamentele noastre eroice se opresc în faţa unei farfurii cu cartofi prăjiţi.
Cercetătorii din întreaga lume încearcă să sondeze regiunile cerebrale care percep şi satisfac apetitul şi să manipuleze receptorii celulari care ne fac să ne fie foame sau să s