Cofeina oferă organismului energie pentru două-trei ore, în timp ce teina dintr-un ceai are efect timp de opt ore, susţin nutriţioniştii
Dragoş Bucurenci, directorul Asociaţiei MaiMultVerde, se declară un mare amator de ceai verde, precizând că a renunţat la cafea în favoarea acestui ceai. "Ceaiul verde este o băutură foarte rafinată, care oferă nenumărate provocări papilelor gustative. Apoi, este un foarte bun înlocuitor al cafelei. Îmi ţine atenţia trează, fără să mă agite, îmi permite să lucrez la ore târzii, dar mă şi lasă să dorm la urmă fără probleme", a declarat pentru gândul Bucurenci. El a precizat că preferă să îşi prepare singur ceaiul în loc să îl cumpere din comerţ, mai ales că a descoperit cum să-l infuzeze corect, pentru a evita acel gust amărui, specific ceaiului verde.
"Nu beau ceaiuri îmbuteliate, beau întotdeauna ceai proaspăt. Dacă e cald şi vreau să beau un ice tea, prepar aceeaşi cantitate de ceai într-o jumătate de ceaşcă şi, după ce se face infuzia, umplu restul ceştii cu cuburi de gheaţă, le las să se topească şi gata", menţionează Dragoş Bucurenci.
Românii - codaşi la consumul de ceai
Potrivit statisticilor de specialitate, românii beau prea puţin ceai, comparativ cu locuitorii celorlalte ţări europene. Astfel, un rus bea anual 50 de litri de ceai, un polonez 30 de litri, iar un român bea, în medie, trei litri de ceai pe an.
Specialiştii în nutriţie afirmă că ceaiul verde oferă organismului multiple beneficii, precum protejarea inimii, accelerarea metabolismului şi eliminarea stărilor de oboseală. "Flavonoizii reprezintă o categorie importantă de fitonutrienţi, care au efecte benefice pentru organism şi care trebuie să facă parte din dieta zilnică. Flavonoizii se găsesc în mod natural în afine, ceapa roşie, mere, diferitele tipuri de ceai la care se adaugă ciocolata neagră; însa cantitatea cea mai mare de flavo