Matca şi albina au o înzestrare genetică absolut identică. Şi totuşi, sunt atât de deosebite! Longevitatea extraordinară a mătcii, funcţia sa de procreere în stup, dimensiunile cu mult mai mari decât ale unei lucrătoare, sunt consecinţe doar ale unei hrane speciale, de cea mai bună calitate.
Regina stupului primeşte toată viaţa, ca unic aliment, lăptişorul impropriu numit de matcă, produs de fapt de către albine. Lucrătoarele primesc doar 3 zile acest tip de hrană, la începutul vieţii larvare. Urmarea: matca este aproape dublă ca lungime. Trăieşte obişnuit 3-4 ani, uneori 6 sau chiar 8 ani. Lucrătoarele nu depăşesc ca durată de viaţă două luni, cu excepţia celor care iernează.
Albinele nu au egal în lumea animală în ceea ce priveşte organizarea socială. La fel, cel mai important produs al stupului, lăptişorul de matcă nu are echivalent în întreaga lume animală şi vegetală. Se pare că este unul dintre cele mai puternice stimulatoare naturale pentru formarea şi specializarea celulelor stem.
Studii recente
Anul trecut, în Congresul de Apiterapie de la Passau, japonezii de la Nagaragawa Research Center au comunicat câteva studii deosebit de interesante pentru vârsta a treia.
Unul, făcut pe şoareci, a arătat că administrarea orală de lăptişor de matcă timp de 9 săptămâni a condus la creşterea greutăţii oaselor, a cantităţii de procolagen osos şi a cantităţii de cenuşă provenită din arderea oaselor.
Studiul a demonstrat ceea ce se bănuia, din practica clinicii medicale umane, că lăptişorul stimulează formarea matricei organice osoase şi mineralizarea ei, fiind util în osteopenie, osteoporoza, fracturi, alte afecţiuni care necesită osificare.
Un alt studiu a urmărit funcţionarea axului hipotalamo-hipofizar. Se ştie că acesta înregistrează un declin odată cu vârsta, ceea ce afectează calitatea