Pâinea integrală de la Vel Pitar, considerată printre cele mai sigure din punct de vedere alimentar, conține și făină de soia, în mod misterios. Brutarii tradiționaliști spun că nu o folosesc, dar experții din industria alimentară spun că ajută să nu se fărâmițeze pâinea. Sursa: SHUTTERSTOCK
Pâine integrală de la Vel Pitar conține, printre ingrediente și făină de soia. „Este fără E-uri, fără conservanți”, te îmbie eticheta, dar cumpărătorii sunt nelămuriți: de ce e nevoie de soia în pâine?
Primul răspuns care vine de la producători este că păstrează secretul asupra
modului de întrebuințare a făinii de soia: „Este o cantitate o cantitate foarte mică. Nu putem preciza cantitatea, ține de rețeta noastră”, a declarat reprezentanta de marketing a companiei.
Un brutar independent din Timișoara, care încă face pâine la scară mică, spune că nu a auzit de soia în acest aliment de bază până acum, deși se ocupă de panificație de aproape 20 de ani: „Eu nu folosesc și nu știu la ce ajută”, a spus Ovidiu Ciuhandu.
Alți specialiști știu însă la ce e bună soia în pâine: „Are efect de îmbunătăţire a aromei şi culorii pâinii. Soia mărește și valoarea biologică a proteinelor, datorită aportului de lizină pe care-l aduce”, explică profesorul Ersilia Alexa, de la Universitatea de Științe Agricole a Banatului.
Dar principalul efect urmărit de brutari este faptul că pâinea cu soia nu se mai fărâmițează. „Făina de soia are capacitatea de reținere a apei mai mare decât făina de grâu și ajută la întărirea glutenului”, a dat lămuriri profesorul universitar.
CUM SE FACE ”CARNEA DIN SOIA”
Salamul cu soia n-a dispărut odată cu Ceaușescu. E dintotdeauna în galantare
Pe vremea lui Ceaușescu se mânca salam cu soia, era unul dintre simbolurile societății comuniste. A rămas ce mai blamat produs alim