Alimentele din şcoli şi spitale vor fi testate în Marea Britanie pentru a se verifica dacă acestea conţin carne de cal, în cadrul unei anchete naţionale privind produsele procesate din carne de vită, a anunţat ministrul Mediului, Owen Paterson, citat de Sky News.
Întrebat dacă este posibil ca mâncărurile din şcoli şi spitale să conţină carne de cal, Paterson a declarat: "le vom testa şi pe acestea". Guvernul nu a putut garanta că mâncarea furnizată de stat nu conţine carne de cal.
Aceste discuţii au intervenit după ce lanţul de supermarketuri Aldi a confirmat că unele dintre produsele sale gata preparate conţin carne de cal în proporţie de 100 la sută, iar Findus a recunoscut că ştia că produsele sale sunt afectate de peste o săptămână.
Paterson a declarat pentru Sky News că folosirea cărnii de cal sub eticheta produselor din carne de vită este "complet, total inacceptabilă".
El a afirmat că este "hotărât să meargă până la baza" problemei pentru a vedea "dacă este vorba despre incompetenţă crasă sau o conspiraţie infracţională gravă".
Ministrul a adăugat că "distribuitorii sunt în ultimă instanţă responsabili pentru ceea ce vând".
O reuniune de urgenţă va avea loc sâmbătă cu producătorii de alimente, supermarketurile şi oficialii din domeniul sănătăţii, la care va participa şi Agenţia pentru standarde alimentare (FSA). Aceasta le-a cerut distribuitorilor britanici şi procesatorilor să testeze toate produsele procesate din carne de vită pentru a fi siguri că acestea sunt ceea ce pretind a fi.
Paterson a declarat că va analiza modul în care funcţioneată sistemul actual şi cum a intrat carnea de cal în reţeaua alimentară.
Lanţul de supermarketuri Aldi a confirmat că două dintre produsele gata preparate distribuite de Comigel, furnizorul francez folosit şi de Findus, conţin î