Teoria „Cine sare peste micul dejun se îngraşă mai uşor“ pare plauzibilă, fiindcă eliminând prima masă a zilei, inevitabil, vom mânca mai mult la prânz şi seara, când caloriile se acumulează mai rapid. Dar unele studii pe tema micului dejun par să contrazică, într-o oarecare măsură, teoria.
Ni se tot spune că micul dejun este o parte esenţială a unei diete sănătoase, mai ales dacă vrem să ne menţinem silueta. Unele şcoli oferă micul dejun pentru a se asigura că elevii mănâncă această masă importantă a zilei. Dar nu toată lumea poate digera o astfel de masă dimineaţa devreme. În Europa şi în Statele Unite ale Americii între 10 şi 30% din persoane sar peste micul dejun, iar adolescentele sunt cele care omit cel mai frecvent această masă.
Logica spune că lipsa mesei de dimineaţă te va face să-ţi fie foame tot restul zilei, ispitindu-te să ciuguleşti tot timpul alimente bogate în calorii, ceea ce duce la acumularea kilogramelor, scrie „BBC“.
Aceasta este o teorie plauzibilă până când te uiţi pe statisticile care arată că persoanele care sar peste micul dejun consumă mai multe calorii decât restul. Impactul pe care îl are lipsa micului dejun asupra greutăţii este dificil de studiat. Prima problemă care se iveşte este cum se defineşte această primă masă a zilei. Cât de multe alimente consumate înseamnă un mic dejun? Trebuie să consumăm micul dejun şapte zile pe săptămână? Şi cât de devreme trebuie mâncat?
Beneficii nutriţionale diferite
De exemplu, atunci când Departamentul Agriculturii din SUA a efectuat o analiză sistematică pe această temă, a constatat că majoritatea studiilor defineau micul dejun ca fiind mâncare consumată înainte de ora zece dimineaţa.
Ceea ce se mănâncă la micul dejun variază de la o ţară la alta. În Scandinavia, de exemplu, se consumă peşte afumat, în Germania mezeluri, iar în Marea Britanie cereale, care, de cele