Goana după cele mai bune prăjituri, cele mai proaspete fructe şi, normal, gustări din carne a început. Magazinele din oraş vor înregistra vânzări record în această perioadă, iar unele dintre ele au pregătite oferte pentru atragerea clienţilor.
Ca de fiecare dată în această perioadă a anului, magazinele sunt pline cu clienţi care încearcă pe ultima sută de metri să le asigure celor dragi o masă bogată de Crăciun. Practic, sărbătorile de iarnă sunt văzute de mulţi aproape ca o corvoadă, întrucât acestea pot fi traduse în cheltuieli masive în mâncare şi băutură, atât pentru membrii familiei, cât şi pentru musafirii colindători.
„Ne descurcăm tot mai greu, dar trebuie să scoatem bani din buzunar. Crăciunul e o dată pe an şi trebuie să aibă fiecare o masă îmbelşugată”, spune Maria Coroian, 43 de ani, clientă într-unul din hypermarketurile din oraş.
Dar cât ne costă, de fapt, cea mai ieftină masă îmbelşugată de sărbători? Practic, avem nevoie de prăjituri, preparate din carne (în special de porc n.r.), plus legume şi fructe. Cele mai căutate magazine sunt hypermarketurile, care îşi permit în aceste zile să le ofere clienţilor oferte promoţionale de sărbători şi preţuri reduse la alimentele de bază. Dacă la Târgul de Slow Food un cozonac de peste un kilogram, gătit după reţete tradiţionale, costă 20 de lei, la Real, unul cu rahat, de 500 de grame, costă 3,75 de lei, în timp ce unul cu cacao poate fi cumpărat cu 3,99 lei. În medie, la brutării cozonacii costă între 5 şi 10 lei, în funcţie de gramaj şi de sortiment.
Laboratoarele de cofetărie abia fac faţă cererilor de sărbători, pentru că tradiţia prăjiturilor gătite acasă a fost înlocuită cu cea a prăjiturilor cumpărate de la magazin. La alimentara de la Fortuna, un kilogram de prăjitură Albiniţa, produsă de Dactylis Luduş, costă 25,7 lei. Aceasta este valoarea la care pot fi cumpărate prăjiturile în