Rafinamentul culinar al gastronomiei franțuzești, mixat cu influențe mediteraneene, e complet diferit de milenara bucătărie chinezească. Ambițioși cum îi știm, grecii zic că turcii nu i-au învins la cratiță
Rabelais, când a scris Gargantua și Pantagruel, nu s-ar fi gândit că eroul său va ajunge atât de cunoscut!
Când spui Gargantua te gândeşti automat la un ospăţ copios cu mâncare rafinată, de nobil francez. În ceea ce-i priveşte pe chinezi, nici măcar Mao, cu revoluţia sa culturală, n-a reuşit să distrugă ancestrala lor gastronomie. Iar grecii, chit că au fost paşalâc turcesc câteva secole, şi-au păstrat sentimentul naţional, măcar în bucătărie. Una peste alta, Micul Paris - Bucureştiul - are localuri de referinţă atât pentru francezi, cât şi pentru chinezi sau urmaşii lui Sofocle. DE VEGHE PRIN CARCIUMI. Un restaurant chinezesc pentru gusturi europeneDE VEGHE PRIN CÂRCIUMI. Paranghelia de la Tortuga
La Gargantua acasă!
Un fresh de portocale, lămâie, mentă şi miere, la 16 lei, a fost debutul nealcoolic al unui prânz pantagruelic. Un Trio Aperitiv cu şase buşeuri, câte două din fiecare, cu somon, foie gras şi icre de Manciuria, cu chutney de smochine, la 35 de lei, a fost starterul rece. Al doilea aperitiv a constat în cinci creveţi crocanţi, în crustă tempura şi sos de soia, la acelaşi preţ. Am „uns” cerul gurii cu o cremă de broccoli, la nouă lei. De serie mică spre unicat!
O „miniatură” de 187 ml. de Paul Mas, te costă 14 lei chit că e sauvignon blanc, cabernet sauvignon sau roze. Un Skyscraper – un „turn” cu baza din muşchi de vită, cu o „umbrelă” de cartofi „rosti” şi o mansardă din foie gras, înecat în sos de trufe negre, ne-a golit cardul de 69 de lei. Iar un file de barbun Red Moullet dat la cuptor şi stins în tigaie în ulei de măsline, lămâie cu o garnitură de orez negru rece, cu ceapă verde şi peperoncini, la 56 de lei, a ce