Guvernul ar putea reduce la 9% taxa pe valoarea adăugată la pâine, începând cu a doua jumătate a anului, a spus ieri premierul Victor Ponta.
Acesta a completat că, dacă rezultatele vor fi favorabile, taxa pe valoare adăugată ar putea fi diminuată şi la fructe, legume sau carne.
Ponta a reamintit că FMI nu a susţinut propunerea, dar este de părere că măsura ar putea fi una benefică.
"Sunt foarte hotărât la următoarea întâlnire pe care o avem cu cei de la FMI, de altfel am discutat în ianuarie şi ne vedem din nou în mai - pentru că ei au spus: dacă reduceţi TVA la diverse produse alimentare, în realitate nu o să aveţi niciun efect pozitiv, ci doar o să crească - şi atunci pentru a doua jumătate a anului, de la 1 iulie până la 31 decembrie, vreau să facem un experiment la pâine", a spus premierul, citat de Agerpres.
"TVA la pâine să îl reducem la 9% pe tot lanţul de producţie. Şi dacă până la sfârşitul anului se arată că ceea ce spun eu, că de fapt în felul acesta o să oprim evaziunea fiscală şi cu 9% o să încasăm mai mulţi bani decât cu 24% şi cu evaziune, atunci ne permitem mai departe, pentru fructe, legume, pentru produse bio, carne", a completat acesta.
Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România nu a susţinut această măsură anunţată de guvern, argumentând că nu face decât să maximizeze profiturile producătorilor, fără a se transfera însă în preţuri.
Reiterarea ideii reducerii TVA este destul de surprinzătoare, întrucât vine pe fondul unei execuţii bugetrae sub aşteptări în primele două luni ale anului, intrucât veniturile nu au atins nivelul estimat.
În consecinţă, premierul ar fi cerut chiar ministerelor să caute surse pentru a reduce cheltuielile cu 15%, inclusiv prin reduceri de personal.