Un extract făcut din unul dintre principalii antioxidanţi care se regăsesc în ceaiul verde ar putea încetini evoluţia cancerului de prostată, arată un studiu realizat de specialiştii de la Universitatea de Stat din Louisiana şi publicat în revista „Cancer Prevention Research”. Sursa: Northfoto
Cercetarea americani s-a bazat pe observarea a 26 de pacienţi cu vârste cuprinse între 41 şi 68 de ani, care aveau cancer de prostată. Acestora li s-a administrat zilnic, timp de trei luni, câte o capsulă de Polyphenon E, un extract de epigalocatechin gallate (EGCG), o substanţă care se găseşte în mod natural în ceaiul verde şi care este un antioxidant puternic.
Doza de EGCG adminstrată participanţilor la cercetare a fost echivalentul pe care organismul şi l-ar fi luat în urma consumului, într-o singură zi, a 12 ceşti de ceai verde. După cele 12 săptămâni de studiu, s-a descoperit că principalii markeri tumorali pentru cancerul de prostată – factorul de creştere a hepatocitelor (HGF), antigenul specific prostatic (PSA) şi factorul de creştere endotelial vascular (VEGF) – au scăzut fiecare, în medie cu 18.9%, 10,4%, respectiv 9,9%, indicând astfel o încetinire semnificativă a progresului bolii.
PSA indică gradul de inflamaţie care se produce la nivelul prostatei şi gradul de severitate al bolii în cazul pacienţilor cu cancer la prostată. În ceea ce priveşte HGF şi VEGF, aceştia sunt produşi de tumorile apărute la nivelul prostatei, odată cu răspândirea lor şi în alte zone ale organismului.
La o parte dintre pacienţii participanţi la studiu, nivelul celor doi indicatori HGF şi VEGF a scăzut chiar şi cu 30% după adminstrarea tratamentului cu extract EGCG.
Aproape panaceu
În ciuda rezultatelor promiţătoare, cercetătorii au arătat un optimism moderat. „Ne aflăm încă în faza de început a cercetărilor. Ceaiul v