Micii producători încep să câştige supremaţia pe piaţa autohtonă a vinului. Dacă, în trecut, proprietarii marilor podgorii erau cei mai apreciaţi, oenologii îi elogiază anul acesta pe viticultorii de nişă. Sursa: Adi Pîclișan Piaţa autohtonă se schimbă radical, anunţă specialiştii. Vinurile preparate de micii producători au fost cele mai premiate la cea mai recentă festivitate de gen, VinVest, care a avut loc în Banat, la sfârşitul săptămânii trecute. „Noutatea absolută e că marile vinuri trebuie căutate la cramele mici. Dacă în anii trecuţi ştiam că marii producători, Jidvei sau Cotnari, erau cei care se încununau de lauri şi luau toate medaliile, încet încet au apărut producători mici cu vinuri absolut excelente”, spune Viorel Stoian, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole din Bucureşti şi membru de onoare al Asociaţiei Degustătorilor de Vin.
Nu şi-au permis să greşească
Micii producători au dovedit că fac vinuri de aur. Tenuta Odobeşti şi-a adjudecat două medalii de aur pentru un Cupaj alb şi o Şarbă, ambele din 2008 (seci), Rotherfield Properties alte două, cu un Riesling italian din 2007 (sec) şi cu Tămâioasă Românească din acelaşi an (aromat). La Vie e alt medaliat cu aur, pentru Tămâioasă Românească din 2008. Două medalii de aur au plecat şi la Wine Princess, pe un Burgund din 2005 şi o Cădarcă din 2006, ambele vinuri roşii (seci). Şi Domeniile Dealu Mare Urlaţi au un vin de aur, Feteasca Neagră din 2008 (sec).
Explicaţia pentru calitatea înaltă a vinului ieşit de la mici producători este că aceştia, de câţiva ani, nu numai că au avut acces la linii de producţie dar şi-au luat şi foarte în serios ocupaţia, astfel că nu mai fac greşeli. Pe de altă parte, spun specialiştii, acest fenomen trebuie înţeles şi prin prisma concluziei unui studiu intens vehiculată anul trecut în mediul economic românesc, aceea că vi