Scopul neuronutriţiei este de a îmbunătăţi funcţiile cerebrale şi psihice prin satisfacerea tuturor nevoilor esenţiale ale minţii noastre.
La intersecţia cu neuroştiinţele, alimentaţia şi psihologia modernă stă neuronutriţia, un nou concept care ne oferă posibilităţi de identificare a cauzelor problemelor moderne neuropsihice. Hrana esenţială pentru un creier sănătos este materială (alimentaţia), dar în egală măsură ca importanţă, este şi imaterială: afectivitate, relaţionare etc.
Ce să mâncăm pentru un creier perfect funcţional
Specialiştii francezi în neuronutriţie, citaţi de „Passeport Santé“, recomandă o dietă în care să predomine legumele şi fructele proaspete, cât mai variate.
De asemenea, ar trebui să includem cu regularitate în alimentaţie leguminoasele (fasolea, lintea, mazărea, soia, hrişcă).
Măcar o dată pe săptămână, planifică să mănânci o farfurie cu peşte gras, oceanic, bogat în acizi graşi esenţiali Omega 3.
Redu aportul de substanţe toxice pentru neuroni, cum sunt acizii graşi trans (rezultaţi în urma procesării industriale a uleiurilor, prin metoda numită hidrogenare. Margarina industrială conţine acest tip de grăsimi) şi zahărul.
Diete la modă astăzi – hiperproteice şi hipoglucidice (Atkins, Dukan) – modifică metabolismul neurotransmiţătorilor (substanţele chimice care fac posibile legăturile dintre neuroni). Printre aceşti neurotransmiţători a căror acţiune este tulburată de regimurile de slăbit se numără serotonina, cunoscută ca hormonul stării de bine. Prin urmare, acest dezechilibru ne tulbură starea de spirit.
Există alimente funcţionale care, odată consumate, acţionează asupra mecanismelor de producere a serotoninei. Printre acestea, cele mai importante sunt cele care conţin prebiotice (diferite de probiotice), precum ceapa, usturoiul, bananele, anghinarea, prazul, sparanghelul şi rădăcina