Condimentele conţin sute de compuşi nutritivi şi au proprietăţi antioxidante, de aceea, pot face din orice mâncare un aliat împotriva bolilor.
1. Curry
Este un praf rezultat din amestecul mai multor ierburi, dar la bază este turmericul, un condiment recunoscut pentru proprietăţile sale terapeutice. De fapt, efectul antiinflamator al acestui amestec este dat de curcumina din turmeric, o substanţă de 50 de ori mai puternică din punct de vedere terapeutic decât vitaminele C şi E, potrivit medicului Bharat Aggarwal, autorul cărţii „Healing Spices“.
Cum să-l foloseşti
Presară curry peste carnea de porc, peste anumite tipuri de peşte sau peste orez. De asemenea, poţi face o supă de dovleac cu curry: pune la cuptor două jumătăţi de dovleac peste care ai presărat ulei de măsline şi câte un praf de sare. În timp ce se coace dovleacul, pe foc mic, la aragaz sotează două cepe tocate, trei căţei de usturoi tocaţi, dpuă linguriţe de pudră de curry şi o lingură de ulei de măsline până ce se înmoaie ceapa. După ce s-a copt dovleacul, dă-l prin blender, apoi adaugă, tot în blender, amestecul de sote de ceapă, şase căni de supă de legume sau de pui şi o treime de cană de smântână.
2. Rozmarin
Prepararea cărnii, dar şi a cartofilor la temperaturi foarte mari, în tigaie sau chiar la cuptor, determină formarea unor compuşi toxici, numiţi amine heterociclice, cu efect cancerigen, dacă se acumulează în cantităţi mari în organism. Un studiu recent, realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Kansas arată că marinarea cărnii într-un amestec care conţine o cantitate considerabilă de rozmarin scade cu 84% riscul formării de compuşi toxici în urma preparării termice la temperaturi ridicate.
Cum să-l foloseşti
Combină două linguri de ulei de măsline cu o jumătate de ceaşcă de zeamă de lămâie, o jumătate dintr-o căpăţână d