Umblă vorba cum că, o dată cu înţărcarea, când sugarul îşi termină ospeţele "de la sânul mamei", omul respectiv ar cam trebui să pună punct consumului de lapte. Zicerea asta însă este contrazisă de nutriţionişti.
Laptele şi lactatele reprezintă o bună sursă de calciu
Foto: stockxpertcom
Aduce precizări în privinţa unor alimente, inclusiv cu privire la lapte şi lactate, doctor Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu". Laptele este un aliment hrănitor şi recomandat. Dar omul adult nu trebuie să sară calul când e vorba despre lapte. Este bine ca adultul să bea o jumătate de litru de lapte sau maximum un litru pe zi, adică două căni, respectiv patru căni. Se recomandă laptele semidegresat, cu 1,5% grăsime.
Din alimentaţia omului nu ar trebui să lipsească nici brânzeturile. Cel mai bine este să mănânci brânzeturi proaspete, semidegresate, de exemplu: caş, urdă, telemea de vacă. Brânzeturie fermentate - caşcavalul, brânza topită - sunt mai greu digerate, iar brânzeturile afumate vor fi puse la masă mai rar, căci se ştie că afumarea produce şi substanţe cancerigene.
Brânza topită o fi ea bună, dar e cea mai bogată în grăsimi, aşa că deschide poarta depunerilor pe vase, adică înlesneşte ateroscleroza.
FĂRĂ CONSERVANŢI
Iaurturile sunt foarte bune pentru organism. Evident ne referim aici la iaurturi fără conservanţi chimici, precizează medicul Mihaela Ionescu. Cele mai bune sunt iaurturile naturale, semidegresate. Acum, omul nu trebuie să bea şi lapte în cantitatea maximă admisă, dar să mănânce şi iaurt tot spre plafonul maxim. Când mănânci iaurt scazi cantitatea de lapte zilnic.
FRIŞCĂ, SMÂNTÂNĂ
Frişca este delicioasă, să te lingi pe degete, dar are multe calorii, deci îngraşă. La fel şi smântâna. Şi trebuie să a