Oferta bogată de legume şi de fructe a toamnei reprezintă ocazia perfectă de a urma o cură de detoxifiere. Specialiştii spun că în acest fel îţi întăreşti apărarea naturală a organismului în faţa „cohortelor” de virusuri care ne atacă în sezonul rece.
Vitaminele şi mineralele provenite din surse naturale sunt esenţiale pentru a scăpa de toxinele acumulate în organism, pentru un plus de energie şi pentru a-ţi pregăti organismul pentru zilele reci de iarnă.
De aceea, toamna este indicat să profiţi de varietatea mare de crudităţi şi să le incluzi în dieta zilnică. Ţine cont de faptul că înainte de a urma o dietă de detoxifiere este bine să faci un consult medical pentru a te asigura că nu suferi de o afecţiune cronică de tipul diabetului sau afecţiunilor cardiace.
Crudităţi multicolore zilnic
Curele de detoxifiere trebuie însoţite şi de adoptarea unei alimentaţii sănătoase, pe durate lungi de timp. Iar baza unei astfel de diete sunt vegetalele consumate, pe cât posibil, în stare crudă şi necurăţate de coajă, dar şi în salate, în ciorbe sau în tocăniţe. Specialiştii recomandă să se consume zilnic cinci porţii de legume şi de fructe de diverse culori.
Astfel, poţi alege vinete, dovlecei, ardei, conopidă, varză, praz, morcovi, ţelină, fasole verde, roşii sau cartofi. Aceste legume sunt surse excelente de vitamine şi de minerale, cum ar fi: vitamina A, complexul de vitamine B, vitaminele C şi E, zinc, seleniu şi magneziu. În plus, ele conţin cantităţi mari de fibre, stimulând digestia şi contribuind la reducerea nivelului de colesterol.
De aceea, mai ales persoanele care suferă de afecţiuni cronice ar trebui să includă astfel de legume în dieta lor zilnică. De asemenea, încearcă să mănânci în fiecare zi cel puţin o porţie de fructe precum struguri, prune, mere, pere, gutui sau citrice.
Acestea se consumă numai între mese. În p