Timişorenii care postesc au de unde alege dacă vor să mănânce în oraş. Cartofii cu rozmarin şi sarmalele cu ciuperci sunt doar câteva dintre felurile de mâncare propuse de bucătari. Restaurantele timişorene se întrec în oferte de post pentru a atrage cât mai mulţi clienţi.
Pe lângă tradiţionalele ciorbe de legume, supa de roşii şi nelipsita salată de vinete, bucătarii pregătesc reţete extravagante şi meniuri cât mai bogate care nu intră în conflict cu Postul Crăciunului.
Din felurile de mâncare lipseşte carnea, iar lactatele sunt păstrate pentru cei care se abţin doar de la unele produse.
„Uneori, dacă respectivii clienţi vor ceva ieşit din comun sau un fel de mâncare pe care pur şi simplu nu îl avem în meniu, îl pregătim pentru ei la cerere, ba chiar putem să îl includem pe lista de preţuri de acum înainte”, a precizat Bogdan Lupu, şef de sală în restaurantul „Casa cu flori”.
Soia, la mare căutare
Carnea este înlocuită cu legumele şi cu produsele din soia. Bucătarii propun tocăniţe, legume gratinate sau coapte în caşcaval, ardei cu brânză Liptauer, dar şi tradiţionala iahnie de fasole.
Chiftelele de soia nu lipsesc din meniuri, alături de ciuperci la grătar sau pane şi legumele asortate. Dacă unii dintre ospătari se laudă că tot mai mulţi timişoreni cer mâncare de post, în alte locuri şefii de sală precizează că numărul celor care ţin post este nesemnificativ.
„Nu aş putea să spun că au crescut neapărat comenzile. Deocamdată nu se înghesuie nimeni la mâncarea fără carne”, a spus Ion Lăcătuş, şef de sală în restaurantul „Casa românească”.
Deserturi de post
Cei mai pretenţioşi pot alege conopida la cuptor, frigăruile de legume, soteul de mazăre, varza roşie călită, cartofii copţi cu rozmarin sau orezul cu legume şi ciuperci.