Conform specialiştilor Casei de Insolvenţă Transilvania, cei mai expuşi în 2014 dificultăţiilor financiare vor fi producătorii din sectorul alimentar, precum şi beneficiarii de subvenţii sau de chirii, care se vor confrunta anul viitor cu situaţii dificile.
„Piaţa insolvenţelor s-a structurat în 2013, iar maturizarea ei a creat un cadru pentru restructurările în afara procedurii insolvenţei“, este opinia specialiştilor Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).
Conform previziunilor acestora, 2014 va fi un alt an dificil pentru mai multe sectoare din economie, ca urmare a consumului în continuare scăzut, a accesului greoi la finanţare, dar şi a efectelor secundare generate de reglementările Basel III, cu referire la indicatorii de lichiditate ai sistemul bancar.
Ajustările prudenţiale impuse vor avea un impact treptat asupra modului în care băncile gestionează creditele neperformante.
„Ne aflăm doar la mijlocul crizei“
„După 5 ani de criză, e mai dificil să identificăm sectoarele aflate într-un moment favorabil, faţă de cele ce vor avea dificultăţi. Fără o infuzie de lichidităţi în piaţă care să dezgheţe consumul este nerealist să sperăm într-o relansare. Creditele raportate la BNR se află la un nivel minim pentru ultimii doi ani, iar cel al restanţelor la un nivel maxim, de peste 15%. Cel mai probabil, ne aflăm doar la mijlocul crizei”, a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator al Casei de Insolvenţă Transilvania.
La sfârşitul lunii octombrie 2013, conform statisticilor BNR, nivelul creditelor companiilor era de 26,65 miliarde de euro, faţă de 28,32 miliarde de euro la octombrie 2012. Creditele au scăzut, în condiţiile în care ponderea restanţelor a crescut de la 12,10% la 15,11%.
Marje posibil negative în industria alimentară
În sectorul alimentar companiile producătoare sunt prinse ca