Indiferent dacă o privim ca pe un simplu aliment sau ca pe un afrodisiac, ciocolata pare a fi cel mai îndrăgit desert de pe întreaga planetă. Cu toate acestea, foarte puţină lume ştie istoria acestui aliment şi, poate, şi mai puţini ştiu cu adevărat că ingredientul de bază al ciocolăţii, cacaoa, are de suferit în ultimul timp.
Viitorul cicolatei de orice fel este strâns legat de procesele de modificare genetică, dar şi de conştientizarea acestui pericol. „Huffington Post” a încercat să afle dacă în viitor, pe lângă roşii, cartofi sau orez, vom mânca şi ciocolată modificată genetic.
În epoca civilizaţiei maiaşe, cacaoa era considerat un super-aliment, comercializat drept o monedă preţioasă care avea o valoare asemănătoare cu aurul. Până în secolul XVII, spaniolii au adăugat trestie de zahăr pentru a îndulci produsul finit, dar odată ce alte ţări europene au intrat în această „afacere”, exportând arbori de cacao spre coloniile lor, Africa a devenit cel mai proeminent cultivator de cacao, chiar dacă fructul nu-şi are originile pe acest continent.
Astăzi, cacaoa a devenit un produs secundar. În loc să fie privit drept un fruct cu toate beneficiile sale nutriţionale, este asemănată cu direct cu produsul încărcat de zahăr, lapte şi alte ingrediente.
„Majoritatea oamenilor văd ciocolata ca pe o marfă, nu ca pe o mâncare în sine. Iar motivul merge dincolo de metodele de preparare, de lipsa de legăturii dintre consumator şi fermier şi de munca care se depunde pentru producerea unui bob de cacao de calitate, înainte ca un producător să poată face o ciocolată bună”, crede Jim Eber, co-autor al cărţii „Raising the Bar: The Future of Fine Chocolate”.
Cu toate acestea, cererea continuă să crească, în parte datorită faptului că tot mai multe pieţe neconvenţionale, precum China şi India se alătură acestei manii a ciocolatei. În prezent, piaţa mondială a