Mai multe echipe şi-au arătat măiestria în prepararea bucatelor vânătoreşti la cea de-a treia ediţie a consursului culinar "Vânătoare la ceaun", care a avut loc, sâmbătă, la Băile Figa, unde s-a organizat şi o competiţie de imitare a boncănitului de cerb.
"Opt echipe s-au înscris anul acesta în concurs. Au venit din judeţele Caraş-Severin, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Alba. Din Suceava a venit un singur reprezentant, la concursul muget de cerb. Ei nu au reuşit să vină în echipă, dar au trimis un reprezentant. Sunt mai puţini participanţi ca în alţi ani fiindcă am organizat, în premieră, concursul în luna august când multă lume e în concediu", a spus Sorin Gârjan, organizatorul concursului. Încă de sâmbătă dimineaţă, vânătorii-bucătari şi-au instalat taberele şi s-au apucat de lucru în parcul balnear de la Băile Figa, potrivit Mediafax.
Fiecare grup a gătit după o reţetă proprie, iar zona a prins aromă de tocană şi de frigărui. Echipa Făgeţel-Mortonca din Harghita, Grupa Călata din Huedin şi "Vânătorul alpin" din Beliş şi Reşiţa au preparat mistreţ la ceaun. "Mai întâi de toate se aprinde focul şi se pune ceaunul pe foc. Apoi se pun la călit zarzavaturile - ceapă, roşii, ardei şi bulion, de obicei în untură. Se pun sare, piper, carnea. La tocăniţă, cu cât carnea e mai proaspătă, cu atât este mai bine. Nu se ţine în baiţ. Carnea proaspătă are cel mai bun gust. După ce se fierb toate acestea, se pune puţin vin roşu sau bulion ca să-i dea o aromă deosebită. Se lasă la foc încet timp de câteva ore. Când e gata, poate fi servită atât cu pâine de casă, la cuptor, cât şi cu mămăliguţă. De regulă se serveşte cu castraveţi muraţi, dar dacă e sezon de verdeţuri, facem salată. În ce priveşte bătura, înainte de masă se ia un pahar cu ţuică de prune şi apoi, după tocană, un pahar cu vin roşu", a explicat Ioana Sas din Harghita.
Grupa Figa - FVPS Beclean şi G