Buzăul este unul dintre cele mai generoase judeţe în ceea ce priveşte producţia de vin, teritoriul său fiind intersectat de două mari podgorii: Dealu Mare, în partea de sud, şi Podgoria Coteşti, în zona Râmnicului. O importantă staţiune de cercetare, mai multe societăţi de vinificaţie, unele patronate de străini, dar şi sute de proprietari de viţă de vie vând anual mii de litri de vin de calitate superioară, atât în ţară, cât şi peste hotare.
Capitala viticulturii buzoiene este Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasa, filială a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din anul 2005. Aceasta este amplasată în zona centrală a podgoriei Dealu Mare, care se întinde pe o lungime de aproximativ 70 de kilometri, între Valea Teleajenului şi Valea Buzăului.
Printre sortimentele cultivate aici se numără Tămâioasa Românească, Feteasca neagră, Riesling Italian, Băbească neagră, Merlot, Busuioacă de Bohotin, Cabernet Sauvignon, Fetească regală.
Sediul staţiunii se găseşte în partea de vest a comunei Pietroasele, la o altitudine de 200 de metri, iar plantaţiile sale ocupă terenuri cu condiţii foarte favorabile pentru cultura viţei de vie, caracteristice arealului viticol. Terenul staţiunii este aşezat în pantă, având o expunere predominant sudică. Altitudinea sa variază de la 130 de metri, la baza pantei, până la 350 de metri, la limita sa superioară.
Calcarul Dealului Istriţa a făcut faimoasă la nivel internaţional Tămâioasa Românească de Pietroasele, un soi alb aromat
Viticultorii staţiunii de cercetare spun că secretul vinurilor aromate se află în solurile formate pe calcare cochilifere, care prezintă însuşiri fizico-chimice favorabile culturii viţei de vie. Astfel, solurile scheletice din partea superioară a versantului, bogate în calcar, sunt indica