Bănăţenii din Sânnicolau Mare s-au întrecut, în lunea Paştelui, în tăria ouălor vopsite. În speranţa victoriei, unii dintre ei „şi-au tratat” găinile cu calciu efervescent. Sursa: ADRIAN PÎCLIȘAN
Peste 100 de participanţi, copii şi adulţi, au concurat, ieri, în piaţa mare din Sânnicolau Mare la un inedit concurs de spart ouăle de Paşte, ajuns la a doua ediţie.
Concurenţi între 4 şi 71 de ani
Campionatul de Paşte organizat de primăria oraşului a început la ora 12.00, cu competiţia copiilor. Peste 50 de participanţi între 4 şi 14 ani s-au înghesuit să ciocnească ouăle. În etapa a doua, s-au întrecut adulţii, cel mai vârstnic participant având 71 de ani.
„Anul trecut abia au fost 40 de participanţi, anul acesta au fost peste 100”, a spus primarul Dănuţ Groza. Diana-Andrada Colar, 14 ani, şi-a adjudecat marele premiu: un miel negru, împodobit cu fundă roşie.
Fata povesteşte că a fost motivată de fratele mai mare să participe, acesta fiind câştigătorul de anul trecut al concursului. „Am participat cu un ou care le-a bătut pe toate acasă, primit de la verişorul meu”, a povestit fata.
Ouă tari, testate cu dinţii
„Specialist” în descoperit tăria ouălor, fratele ei, Paul, ne-a dezvăluit câteva din „secretele meseriei”.
„Eu ştiu să încerc ouăle în dinţi. Se ia oul şi se loveşte încet de dinţi. După cum sună îmi dau seama care e mai tare. Dacă e mai tare coaja, sună mai gros”.
Organizatorii au fost atenţi ca fiecare participant să mănânce din ouăle cu care s-a întrecut. Asta pentru a demonstra că nu au trişat. Gospodarii din Sânnicolau Mare povestesc că există tertipuri care ajută găinile să facă ouă cu coaja tare.
„Se ţine găina la întuneric cu o lună înainte şi i se dă să mânânce coajă de ou pisată, odată cu grăunţele”, a povestit unul dintre localnici.