Mulţi dintre noi le consideră resturi alimentare şi le aruncă, dar specialiştii spun că funzele, tulpinile şi cojile anumitor fructe şi legume aduc chiar mai multe beneficii decât vegetala în sine.
Coaja de portocală
Conţine de patru ori mai multe fibre alimentare decât miezul, ceea ce face coaja de portocală un aliat de nădejde pentru digestie şi pentru siluetă. De asemenea, în compoziţia cojii se găsesc cantităţi mai mare de tangeritină şi nobiletină – substanţe cu un important potenţial anticancer, antidiabetic şi antiinflamator. De altfel, un studiu realizat în 2004 pe animale arată că aceste substanţe pot reduce nivelul colesterolului „rău“ (LDL) în sânge mai eficient chiar decât medicamentele.
Cum se mănâncă
Dă coaja de portocală pe răzătoare şi presar-o peste mâncarea din păstăi de fasole sau peste sparanghel. Ca desert, taie coaja în felii subţiri pe care să le păstrezi în miere câteva zile, apoi mănâncă-le ca atare.
Sfecla mangold (elveţiană)
De obicei, se consumă doar frunzele acestei plante, dar specialiştii germani spun că, de fapt, cea mai sănătoasă parte a sfeclei mangold este tulpina. Aceasta este bogată în glutamină, un aminoacid care stimulează sistemul imunitar şi capacitatea organismului de a se recupera după o operaţie sau după un accident.
Cum se mănâncă
Leagă câte şase sau opt tulpini într-un mănunchi, înăbuşeşte-le într-un amestec din supă de legume, oţet de vin roşu, miere şi usturoi, timp de 20-30 de minute.
Frunzele tulpinilor de ţelină (apio)
Ţelina sub formă de tulpini, mai rar utilizată în România, are nenumărate beneficii pentru sănătate. Şi nu doar tulpinile sunt bune, ci şi frunzele, pe care majoritatea le aruncă. Acestea conţin de cinci ori mai mult magneziu şi calciu decât tulpinile. De asemenea, sunt bogate în vitamina C.
Cum se mănâncă
Toacă fin frunzele şi ame