Elevii Grupului Școlar „Gheorghe Dragoș“ fac practică la cantina unităţii, care oferă sătmărenilor meniuri la preţuri de 8 lei. Cantina „Ucenicul bucătar“ a fost deschisă recent de conducerea liceului, iar sumele încasate sunt folosite pentru plata specialiştilor şi pentru dotări.
Aproximativ 400 de elevi de la Grupul Școlar „Gheorghe Dragoș“ din Satu Mare muncesc prin rotație, cot la cot cu doi bucatari profesioniști, pentru a pregăti zilnic sute de meniuri. Ucenicii, elevi în ciclul liceal, fac practică încă de acum și se pregătesc pentru meseriile de bucătar și ospătar.
Practica se desfășoară la cantina „Ucenicul bucătar“, de lângă liceul Unio, deschisă de mai puțin de o lună. Investiția de 200.000 lei aparține în totalitate Grupului Școlar „Gheorghe Dragoș“. „Din banii primiți de la Primărie, bani pentru școală, am decis să deschidem această cantină. Mâncarea este foarte ieftină și poate veni oricine să mânânce“, a declarat Vasile Popa, directorul grupului Școlar „Gheorghe Dragoș“ Satu Mare
Practică de dimineaţa până seara
Începând cu ora 8.00, zilnic, aproximativ 10 elevi merg la cantină și se apucă de muncă. Îi ajută pe bucătari la prepararea ciorbelor și a felului II. „Sunt elevi care își dau silința, alții mai puțin. Adevărul este că ne ajută extrem de mult. În acest fel, se pregătesc pentru meseria de bucătar“, a spus Kiraly Sandor, bucătarul șef al cantinei, angajat de liceu.
După amiaza, se schimbă tura și alți elevi iau locul ucenicilor. „Dacă până acum o lună practica se făcea în laboratorul școlii, direcțiunea a decis să-i instruim pe elevi și să le arătăm ce înseamnă munca propriu-zisă“, a spus Magdalena Csaki, maistru instructor la Grupul Școlar „Gheorghe Dragoș“
Vor să devină bucătari
Andreea Tegze, elevă în clasa a XI-a, vrea să devină bucătar. Face zilnic practică la cantină și spune că es