Deși producția națională de miere s-a dublat în ultimii zece ani și e căutată la export datorită calității, pe piața noastră sunt multe falsuri la prețuri accesibile care pot cauza cancer. Astăzi, emisiunea „Din interior” de la Digi24 vorbește despre un fenomen scăpat de sub control confirmat de tot mai multe buletine de analize.
1 /.
Anul trecut mierea românească a fost medaliată cu aur la Congresul apicol de la Buenos Aires și este căutată în toată lumea pentru că este o miere curată, de foarte bună calitate. Producția națională de miere s-a dublat în ultimii zece ani, iar in 2011 a atins un nivel record de 26.000 de tone. Astăzi, emisiunea „Din interior”, prezentată de Laurențiu Rădulescu, la Digi24 vorbește despre un fenomen scăpat de sub control confirmat de tot mai multe buletine de analize.
România ocupă locul 10 la nivel mondial la exporturile de miere, iar China, primul exportator mondial vrea să importe acum miere de la noi. În plus, în ceea ce privește alte minuni din stup precum veninul de albine, propolis etc nu facem față cererii. Vindem anual miere de zeci de milioane de euro, principalii clienți fiind Germania, Italia, Franța, SUA, Austria, Canada, etc. Totodată, producția de miere 100% ecologica (fără niciun fel de tratament) a înregistrat un avans deosebit. "An de an apicultura românească și mierea au obținut medalii deosebite la culoare. La Montpellier, România a obținut cinci medalii pentru mierea prezentată în concurs din care trei de aur, iar anul trecut, la congresul de la Buenos Aires din Argentina mierea româneasca a obtinut medalia de aur", a spus Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România. Dacă în 2000 România produce șase tone de miere „eco", în 2011 s-au produs 3.800 de tone, care s-au exportat în proporție de 80% în Franța și Germania.
O industrie în plină dezvoltare
@N_